For et sundt og smidigt ar

selvbehandling+kejsersnit

 

... Er det nødvendigt, at du giver dit ar en hel masse kærlighed og, at du bruger den fornødne tid på at behandle det. 

På trods af, at arvæv er kroppens naturlige måde at hele på efter en operation (eller andre skader), er arvæv af natur mere stift, skrøbeligt og har som resultat mindre cirkulation end dit almindelige væv, hvilket kan give et utal af komplikationer, som 

  • Følelsesløshed og smerter og i det berørte væv.
  • Hæmmet bevægelighed og fleksibilitet i det omkringliggende væv og muskulatur. 
  • Sovende og prikkende fornemmelse i det berørte væv.
  • Uhensigtsmæssig kropsholdning, der på sigt vil skabe smerter og spændinger i lænden og nakken
  • Nedsat fertilitet
  • Blære- og fordøjelsesproblemer
  • Underlivssmerter

Det er specifikt arvævsdannelse af tværgående sår og traumer, som et kejsersnit-ar, der kan bringe mange gener. Dette skyldes, at vores nerver og kropsfibre som hovedregel løber på langs i vores krop, og derfor vil traumer, som går på tværs af kroppen, skære disse lige fibre og nerver over. Disse overskårne nervetråde og fibre skal nu vokse sammen igen, hvilket uden den rette behandling, kan resultere i skæv heling, som senere kan ende ud i andre kropslige problematikker, som man ikke nødvendigvis vil forbinde med sit ar.

 

Der findes forskellige typer ar

Ligesom vi som individer er forskellige, ligeledes er vores ar og derfor er det en rigtig dårlig idé at begynde at sammenligne sit ar med andres. Ikke to ar er ens! Et ar og dets udseende og, hvordan det udvikler sig afhænger af mange forskellige faktorer som genetik, alder, hudtype og patologi. Især genetik har en finger med i spillet ifht. hvorvidt man enten danner tynde fine ar eller har en tendens til at danne hypertrofiske, keloide eller atrofiske ar. 

Både hypertrofisk og keloid arvævsdannelse er kendetegnet ved, at man danner forhøjede, gummiagtige og usædvanlige tykke ar. Den eneste forskel er, at keloide ar vokser udover sine grænser, hvorimod hypertrofiske ar ofte bliver mindre synlige med tiden. Atrofisk arvævsdannelse er det modsatte og er kendetegnet ved dannelsen af et ar som sidder mere nedsunket i huden. 

 

Derfor er det vigtigt at få behandlet dit kejsersnit ar

Derudover er det vigtigt at huske, at det sjældent udelukkende kun er det synlige ar på din hud, som senere kan skabe problemer. Der formes ligeledes arvæv i kroppens dybere væv, som ofte føles som små knuder i og omkring arret. Disse kaldes for adhærencer, og disse skal der ligeledes tages forbehold for.

Det er derfor yderst vigtigt, at du tager dit kejsersnit-ar, uanset type og størrelse, alvorligt og forholder dig til det.

Du kan, som nybagt mor, måske blive fristet til at tænke, at helingen af dit kejsersnit-ar nok skal klare sig selv, men det er desværre ikke tilfældet. Uden omsorg samt den nødvendige opmærksomhed risikerer du et generende ar, hvilket i værste fald kan føre til førnævnte komplikationer.