At føde igen efter kejsersnit

photo-1593312205628-f70d06a5cd81

 

For mange har kejsersnittet erstattet et ønske om en vaginal fødsel. For andre så har det kun gjort ønsket om at føde vaginalt endnu større og kan derfor, for mange, være et ønske, som er fyldt med tvivl og i nogle tilfælde angst.

Der kan være en ganske lille risiko (knap 1%) for at livmoderen brister. Denne risiko stiger, hvis tiden mellem kejsersnittet til VBAC (vaginal birth after cesarean) er mindre end 18 måneder. Derfor anbefales det som oftest, at der går 24 måneder imellem fødslerne. 

Yderligere anbefales det, at du føder på et hospital, hvor der tilbydes ekstra overvågning.

 

Vil du være på forkant med din VBAC?

Så vil jeg anbefale dig at begynde behandlingen af dit ar hurtigst muligt. Arvævsmassage øger blodcirkulationen i og omkring arret, og vil med tiden gøre dit ar mere smidigt og fleksibelt. Med dybdegående behandling helt ned i de dybere liggende lag, vil man smidiggøre fasciaen omkring bindevævet og gøre den mere modstandsdygtig over for det store press, der ligger på arret under graviditeten og især under pressefasen ved et fremtidigt VBAC.

Størstedelen af de gange, hvor der sker ruptur/brist af livmoderen, så sker det under pressefasen. 

Udover behandling af dit arvæv er det yderst vigtigt at være forberedt mentalt. Hvis du er bange og angst for at føde vaginalt - kan oplevelsen blive dårlig. Her handler det om, at du skal være klar både fysisk og, ikke mindst, psykisk. Behandlinger med akupunktur og homøopati hjælper sindet til at forstå og acceptere det foregående kejsersnit for dernæst at have det godt og roligt med at føde vaginalt den efterfølgende gang. 

Derudover er det yderst vigtigt at tage ved lære af sin første erfaring - kejsersnittet. Hvad skete der? Hvad kunne have været anderledes? Hvad virkede? Hvad virkede ikke?

Gå ind i alle følelserne og forsøg at finde et godt fodfæste, rum dem, bearbejd dem, simuler dem i dit sind og mediter over forløbet. Denne process vil være med til at gøre dig klar til at føde vaginalt i rolige og trygge rammer. 

Tryghed er nøgleordet for en god oplevelse med din VBAC.