Kejsersnit og egen behandling

selvbehandling+kejsersnit

Smerter og behandling af Kejsersnit i forskellige faser. 

Det er ikke unormalt at opleve smerter efter et kejsersnit. Men det er ikke meningen, at smerterne skal vare ved.

Her giver jeg dig min vurdering af smerter efter kejsersnit i de forskellige stadier af din helingsrejse, baseret på min viden og erfaring som holistisk kropsbehandler.

 

Lige efter Kejsersnit:

I dagene lige efter dit kejsersnit vil du opleve smerter. Af samme årsag vil du som oftest blive anbefalet af sygehuset at tage smertestillende medicin for at dulme ubehaget fra smerten.

De første dage skal kroppen og dit fine nye kejsersnit ar have tid til at hele og lukke. Arvæv er helt fantastisk, det er nærmest magi - og allerede indenfor 24 timer er arret lukket, og det er sikkert at bevæge dig roligt rundt.

Du vil have svært ved at bevæge dig, og her er det vigtigt, at du lytter til din krop, når du bevæger dig.

Bevægelse er vigtig, til en vis grænse. For for meget bevægelse, eller for store armbevægelser, kan være for voldsomt for kroppen. Husk dette, når du har dulmet smerten med smertestillende medicin.

Du vil mærke ubehag ved nys, hoste og latter. Derfor anbefaler jeg heller ikke for meget besøg i dagene lige efter, da du absolut ikke vil risikere at blive smittet med en eller anden form for hoste.

Motion is lotion, og selvom du skal forholde dig i ro, er det vigtigt, at du bevæger dig. Roligt og bevidst.

Øvelse (0-4 uger efter fødslen): Placer en god pølle, et sammenrullet tykt tæppe, en sofahynde eller andet under dine knæ (dette aflaster lænden, og du undgår for voldsomme stræk i dit arvæv). Varm dine hænder og placer dem over dit ar, enten direkte på arret, over tøjet eller, hvis du føler, at det er ubehageligt, så placer blot dine hænder et sted på din mave, hvor det føles okay. Forsøg at trække vejret ned i maven. Det er svært efter 9 måneders graviditet, men ikke desto mindre vigtigt at skabe kontakt igen. Denne dybe vejrtrækning kan hjælpe med at stimulere helingen indefra og forbedre bevægeligheden mellem organerne i bughulen.

 

2-5 uger efter Kejsersnit fødsel:

Nu vil du opleve, at du begynder at kunne bevæge dig mere frit rundt. Du kan nu komme ud af sengen uden, at det skal være en kamp. Du kan løfte baby uden de store problemer, og nys, hoste og latter er ikke slemt længere.

Området omkring dit ar vil være ømt, oversensitivt eller helt følelsesløst.

Selvom der ikke mærkes meget ubehag og smerte i arret, skal du fortsat være bevidst i dine bevægelser og opmærksom på ikke at løfte, bære eller strække dig uhensigtsmæssigt.

Øvelse: Som i den tidligere øvelse, men fjern nu pøllen under dine knæ. Mærk, hvordan det blidt giver et stræk i og omkring dit ar. Bevæg gerne dine arme, først den ene så den anden, over hovedet og mærk, hvad det gør. Smerten må være lig nul.

Begynd at nusse hele kroppen, så du fortæller din hjerne, hvordan sund og rask hud føles. Nus derefter omkring og over dit ar for at fortælle hjernen, at det kan føle sig trygt i området igen, og at signalsporet må komme til området. Dette hjælper på følelsesforstyrrelser.


5-8 uger efter Kejsersnit fødsel:

Smerten bør være aftaget eller minimal.

Dog vil du opleve, at dit ar højst sandsynligt er følelsesløst eller oversensitivt. Dette er også helt normalt, da vi heler meget forskelligt. Fortsæt med den desensibiliserende øvelse fra før, hvor du nusser den raske hud og derefter omkring arret. Brug gerne forskellige redskaber - som et håndklæde, en fjer, noget lidt køligt, noget lidt varmere. Jo flere forskellige stimuli du tilføjer huden, desto hurtigere vil den genfinde en mere normal føling i og omkring arret.


Du er nu klar til at påbegynde direkte arvævsmassage.

Øvelse: Jeg påbegynder stort set altid arvævsmassage med lymfedrænage. Det er vigtigt at bevæge lymfen omkring arret, så det kan komme ny næring til området, og vævet kan blive sundt og lækkert igen. Alt for ofte oplever jeg, at arvævsmassage påbegyndes uden at have bevæget lymfen. Og det er ikke fordi, det er forkert, men processen forkortes. Når vi sørger for at bevæge lymfen, hjælper vi de stagnationer og ophobninger af affaldsstoffer med at blive bevæget væk, og der kommer sund næring via blod, lymfe og qi til området.

Øvelsen til, hvordan du laver korrekt lymfedrænage samt to andre videoer, kan du få tilsendt til din indbakke lige her: 3 øvelser til en smukt og smidigt ar 🧡


Fra 12 uger og resten af livet:

Efter 12 uger er der ingen restriktioner for, hvordan du kan arbejde med arvævet. Det er vigtigt at holde det smidigt for at undgå stramninger, der kan nedsætte bevægelsen i underlivet og maven. Giv arret masser af bevægelse med hænderne og gennem stræk. Selvom du ikke kan fjerne arvævet, kan du gøre det mere fleksibelt, så det ikke strammer. Arbejd med dit arvæv 2-3 gange om ugen for at opretholde bevægeligheden og komforten.


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!